VMware Workstation ve VMware Tool nasıl kurulur?

Eren Hasipek
4 min readJan 29, 2022

--

VMware Nedir?

VMware, 1998 yılında beş farklı BT uzmanı tarafından kurulmuştur. VMware, sanallaştırma teknolojisi üzerine yazılımlar ve uygulamalar geliştiren bir yazılım şirketidir. VMware şirketi geliştirdiği yazılımlarla sanallaştırma endüstrisinde lider hale gelmiş olup, en çok tercih edilen şirketlerden biridir. Ürettiği sanallaştırma yazılımları bilgisayarlarımızda kullandığımız masaüstü sürümler ve sunucu tarafında kullanılanlar olmak üzere iki farklı kategoriye ayrılmaktadır.

VMware ilk olarak piyasaya sürdüğü VMware Workstation ile tanınmış ardından VMware GSX Server sürümlü lider yazılımını 2001 yılında piyasaya sunmuştur. 2001 Yılından sonra da VMware şirketi birçok farklı ve geliştirilmiş sanallaştırma yazılımıyla endüstrideki kullanıcılara hitap etmeyi başarmıştır.

VMware’in başarsının ardında yatan en önemli kriterlerden biri de şirketin sunmuş olduğu yazılımların tüm mayor işletim sistemleriyle uyumlu olarak çalışmasıdır. VMware’in yazılımları Linux, Windows ve Mac OS X olmak üzere üç popüler ana platform tarafından da desteklenmektedir.

VMware Ne İşe Yarar?

VMware, kişisel bilgisayar kullanıcıları ve sunucu yöneticilerinin bir çok şeyi simüle etmesine yardımcı olan sanallaştırma yazılımları üretmektedir. Ürettiği bu sanallaştırma yazılımları sayesinde kullanıcılar birçok ihtiyacını yazılım üzerinden giderebilir ve sanallaştırma teknolojisi pratik şekilde kullanabilirler.

Daha önceden de söylediğimiz gibi VMware, yazılımlarını desktop ve server olmak üzere iki farklı platform için hazırlıyor. Hangi platformda VMware’in hangi amaç için kullanıldığını maddeler halinde açıklamamız daha iyi olacaktır.

Desktop (Masaüstü) Bilgisayarda VMware;

· Bilgisayarınıza birden daha fazla işletim sistemi kurmanıza olanak sağlar. Böylece dual boot yöntemini kullanmanıza gerek kalmadan da bilgisayarınızda dilediğiniz kadar işletim sistemini kullanabilirsiniz.

· Bilgisayarınızın işletim sistemi üzerinde denemenin riskli olacağını düşündüğünüz her türlü işlemi VMware ile oluşturduğunuz sanal bir bilgisayar üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

· Linux işletim sistemi kullanırken, Linux’da desteklenmeyen yazılımları çalıştırmak için kullanabilirsiniz.

· Özel işlemleriniz için farklı işletim sistemlerini yüklemeden deneyebilirsiniz.

· Otomatik olarak boot özelliğiyle çalışan yazılımları deneyebilirsiniz.

Server (Sunucu) ile VMware;

· Tek bir sunucu ortamı üzerinde birden fazla işletim sistemi oluşturabilir veya sistemi bölümlere ayırarak ayrı sunucu birimler oluşturabilirsiniz.

· Kolayca oluşturulan sunucuları yönetebilir veya bu sunucuları başkalarının kontrolüne verebilirsiniz.

· Uzaktan erişim ve yakından erişim sayesinde sunucuyu kolayca kontrol edebilir, sunucu üzerinde hakimiyet kurabilirsiniz.

· Fiziksel sunucuya erişim kısıtlaması getirerek başka kullanıcıların giriş yapmasını engelleyebilirsiniz.

· Oluşturulan sanal sunucuları kolayca askıya alabilirsiniz.

· Oluşturulan sanal sunuculara kolayca ve istediğiniz kadar IP adresi ataması yapabilirsiniz.

Bunların dışında da VMware’i kullanarak daha birçok şey yapabileceğinizi unutmayın. Listede verdiklerimiz sadece VMware’i kullanan kullanıcıların genel kullanım amaçlarını içermektedir.

VMware Tool nasıl kurulur?

VMware Tool nedir?
VMware Tool, bilgisayarımız ile kurmuş olduğumuz sanal makine arasında ki çeşitli işlemleri yapmak için kurmuş olduğumuz bir araçtır. Bu işlemlere şu şekilde örnek vermek gerekirse;

· Bilgisayarımızdan sanal makinemize dosya sürükleyip bırakmak.

· Bilgisayarımızda ki bir metini ctrl+c ve ctrl+v yaparak kopyala yapıştır işlemleri yapabilmek.

Nasıl Kurulur?

1-) Sanal Makine ayarlarınızdan VM kısmına tıklıyoruz.

2-) Settings yazan kısıma tıklıyoruz ve sanal makinemize ait ayarları açıyoruz.

3.1-) Options seçeneğini seçiyoruz.

3.2-) VMware Tools kısmına tıklıyoruz.
3.3-) Synchronize guest time with host seçeneğini tikliyoruz.

3.4-) Update automatically seçeneğini tikliyoruz ve hemen ardından ekranımızın altında yer alan ok kutucuğuna bastıktan sonra Kali&Linux makinemizi çalıştırıyoruz.

Kali&Linux makinemiz açıldıktan sonra terminal ekranına sırasıyla şu komutları yazarak kurulum işlemimizi sonlandırıyoruz.

1-) mount -r /dev/cdrom /mnt/

2-) cd /mnt/

3-) cp VMwareTools-10.3.22–15902021.tar.gz /root/

4-) cd

5-) umount -l /mnt/

6-) tar zxf VMwareTools-10.3.22–15902021.tar.gz

7-) cd vmware-tools-distrib

8-) perl vmware-install.pl –d

9-) sudo reboot

( Yukarı da terminal satırı için verilmiş 3 ve 6 numaralı “VMwareTools-10.3.22–15902021.tar.gz” “VMwareTools-10.3.22–15902021.tar.gz” Bu sürümler sizlerin kullanmış olduğu sürümde farklılık gösterebilir. Lütfen kurulum işlemini yaparken sizlerin mevcut kullandığı sürüme dikkat ederek gerekli komutları uygulayın. )

Bu komutları uyguladıktan sonra makinemiz kendisini yeniden başlatacaktır. Başlattıktan sonra artık VMware Tools kurulum işlemimiz tamamlanmış olacak ve bilgisayarımız ile sanal makinemiz arasında çeşitli işlemleri gerçekleştirebileceğiz.

Okuduğunuz için teşekkür ederim bir sonraki Yazımda görüşmek üzere hoşça kalın.

--

--